Uusi malli ruuanjakeluun lopettaisi leivän jonottamisen

Suomen häpeäpilkku on leipäjonot. Ne nöyryyttävät entisestään ahtaalla ja heikossa asemassa olevia ihmisiä. Ruoka-apu voidaan hoitaa muutenkin kuin jonottamalla. Kansalaistoiminnan tiloja voidaan hyödyntää myös ruokajakeluun. Nuorisotilat ovat erinomainen olemassa oleva ratkaisu ruoka-aputoiminnalle ja tiloiksi. Nuorisotilat ovat yleensä iltapäiväkäytössä ja niiden muu käyttöaste on vähäistä, esimerkiksi aamupäivisin. Suurimmat kaupungit pystyvät hyödyntämään tiloja jo nyt.

Uusi malli hävikkiruuan jakeluun

Jakelun koordinointi hoidetaan siten, että tiloihin sijoitetaan kylmäaltaita vaikkapa käytettynä, jolloin niitä saadaan myös edullisesti.

Ruokajakelu voidaan hoitaa jokaisessa kaupunginosassa arkipäivinä. Työntekijät ovat joko vapaaehtoisia tai kuntouttavan työtoiminnan tai työttömälle työkokeilun kautta. Tämä lisää työllisyyttä, osallisuutta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, joka on yksilön ja yhteiskunnan etu.

Kansalaistoiminnan tiloissa olevia teollisuus- ja kauppahävikkiruokia voidaan toimittaa pitkin viikkoa eri pisteisiin vaikka päivittäin täydentämään hyllyjä ja pakastealtaita.

Avuntarpeessa oleva voi hakea kerran viikossa ruokakassin haluamanaan päivänä. Seuranta voidaan toteuttaa kaupunkikortilla tai muulla yksilöidyllä kortilla kuten Kela-kortilla. Seuranta toki vaatii tunnistautumisen omassa kaupunginosassa.

Näillä yksinkertaisilla toimenpiteillä pysäytämme ruokajonot esimerkillisellä tavalla täällä Vantaalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *